Kraliçe arı bir günde ortalama bin sekiz yüz ila iki bin
(1800-2000)adet yumurta bırakır arıcılıkmalzemelerinden olan petek gözlerine. Bu da ortalama kendi ağırlığı kadar
bir günde yumurta bıraktığını ortaya çıkarmaktadır. Bu bağlamda ana arının
metabolizmasının ne kadar hızlı olduğunu anlamış oluruz.
Ana arının yumurtlama oranı bazı çevresel etmenlere
bağlıdır. Bu etmenlerin içerisinde arı kolonisinin güçlülüğü, kovanın iç
sıcaklığı, boş olan petek gözü sayısına, kraliçe arıyı besleyen işçi arıların
verdikleri besinin kalitesi ve miktarına bağlıdır.
Eğer güçlü, sağlıklı bir ana arı varsa bir yılda iki yüz bin
yumurta ve tüm ömrü boyunca 1,,5 milyona
yakın yumurtlama yapar. Yumurtalarını petekte bir sıraya düzenlik olarak atar.
Eğer ana arı yeteri kadar çiftleşmemiş ise ya da ana arı artık yaşlanmış ise
ana arının yumurta atma oranı azalır.
Ana arı yaşlandıkça dölsüz yumurta atmaya başlar. Bu sebeple
bal arısı kolonisindeki işçi arı sayısı azalır. Bu sebeple ticari olarak
yapılan arıcılıkta ana arılar bir ya da iki yılda değiştirilmesi gerekir.
Ana arının yumurtlaması çevre koşullarının olumsuz olması ya
da ana arının iyi beslenememesi durumda yumurta kalitesi de düşmektedir.
Sonbahar mevsiminde ise nektar olmaması nedeniyle ana arı yumurtlamayı keser.
Arı kolonisi kış hazırlığı yapmaya başlar.
Ana arının etrafında genç işçi arılar bulunmaktadır. Bu genç
işçi arılar ana arıyı sürekli besler, temizler durumdadır. Ana arı yumurtluyor ise hareketleri sakin ve
yavaştır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder