Bal
arıları iklim koşullarına göre nektar ve polen toplamasını ayarladığı için
arıcılık malzemelerini kullanan arıcılar bal arılarının gelişmesini ve yaşam
sürecini bilerek hareket etmeli ve doğru informasyon edinmelidir.
Arıcıların
öncelikle bilmesi ihtiyaç duyulan ve yüksek seviyede bal almayı ise önce arının
anatomisini bilmeli daha sonrasında da bal üretiminde müessir olan maddeler,
mevsimler süresince ne yapması gerektiği, ana arının düzgün çalışıp
çalışmadığı, mevsimlere bakılırsa bal arılarının beslenmesi, bal arısı
hastalıkları ile savaşım yöntemleri, arıcılıkla ilgili ekipmanları bilmesi
gerekmektedir.
Arıların
beslenmesi mevsimlere nazaran değişkenlik göstermekte ve besleme yaparken
arıların kovanda olacağı yani akşam vakitlerinde yapılması gerekmektedir.
İlkbahar ve güz mevsimlerinde ana arının yumurtlamasını arttırmak için yoğun
şekerli arı şurubu verilmelidir. Kıştan yeni çıkan bal arısı kolonisi şurubu
aldıktan sonra nektarın geldiğini düşünüp daha da güçlenmekte, ana arı ise
nektarın geldiğini zannedip kolonisini büyütmek için yumurtlama yapmaktadır.
Yaz sezonunda aslına bakarsanız nektar akışı olduğu için herhangi bir besleme
yapılmasına gerek kalmamaktadır. Yaz bitiminde nektar akışı kesildiğinde tekrar
şuruplama yapılmalıdır ki kışa güçlü giren koloni açlık ve zayıflık nedeniyle
ölmesin. Hava sıcaklıklarının 10 derece altına düştüğü zamanlarda ise sadece
dışarıdan çerçeve üzerine arı keki konularak çerçevelerindeki bala ulaşamayan
arılar için ekstra gıda sağlanmış olur.
Arıcının
başarılı olabilmesi için değişen safha şartlarına nazaran kovanlarında lüzumlu
önemleri alması, kolonisindeki ihtiyaca yönelik eksikleri gidermesi ile
gerçekleşmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder