18 Ocak 2018 Perşembe

Bal Verimi Hakkında Bilgiler

arı keki

Bal arıları iklim koşullarına göre nektar ve polen toplamasını ayarladığı için arıcılık malzemelerini kullanan arıcılar bal arılarının gelişmesini ve yaşam sürecini bilerek hareket etmeli ve doğru informasyon edinmelidir.
Arıcıların öncelikle bilmesi ihtiyaç duyulan ve yüksek seviyede bal almayı ise önce arının anatomisini bilmeli daha sonrasında da bal üretiminde müessir olan maddeler, mevsimler süresince ne yapması gerektiği, ana arının düzgün çalışıp çalışmadığı, mevsimlere bakılırsa bal arılarının beslenmesi, bal arısı hastalıkları ile savaşım yöntemleri, arıcılıkla ilgili ekipmanları bilmesi gerekmektedir.
Arıların beslenmesi mevsimlere nazaran değişkenlik göstermekte ve besleme yaparken arıların kovanda olacağı yani akşam vakitlerinde yapılması gerekmektedir. İlkbahar ve güz mevsimlerinde ana arının yumurtlamasını arttırmak için yoğun şekerli arı şurubu verilmelidir. Kıştan yeni çıkan bal arısı kolonisi şurubu aldıktan sonra nektarın geldiğini düşünüp daha da güçlenmekte, ana arı ise nektarın geldiğini zannedip kolonisini büyütmek için yumurtlama yapmaktadır. Yaz sezonunda aslına bakarsanız nektar akışı olduğu için herhangi bir besleme yapılmasına gerek kalmamaktadır. Yaz bitiminde nektar akışı kesildiğinde tekrar şuruplama yapılmalıdır ki kışa güçlü giren koloni açlık ve zayıflık nedeniyle ölmesin. Hava sıcaklıklarının 10 derece altına düştüğü zamanlarda ise sadece dışarıdan çerçeve üzerine arı keki konularak çerçevelerindeki bala ulaşamayan arılar için ekstra gıda sağlanmış olur.
Arıcının başarılı olabilmesi için değişen safha şartlarına nazaran kovanlarında lüzumlu önemleri alması, kolonisindeki ihtiyaca yönelik eksikleri gidermesi ile gerçekleşmektedir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder