Meyve
ağaçları nektar verimi açısından Türkiye’de büyük öneme haizdir. Meyve
ağaçlarının erken ilkbaharda açan çiçekleri temel bal akışını oluşturmaktadır.
Türkiye de tüm çilek ekimi meydana getirilen bölgelerde ve meyve ağaçlarının
olduğu yerlerde arıcılık malzemelerinin kullanıldığı bal arı kolonisi kafi
miktarda nektar özüne haiz olur. Bu da arı kolonisinin gelişmesi için yeterli
bir miktardır. Eğer ilkim koşulları iyi ise bal özü ve çiçek tozu fazla
geleceğinden bal miktarında da artış gözlenir.
Meyve
ağaçlarının içerisinde sayabileceğimiz kiraz, elma, ahududu, frenküzümü, ufak
çalılar nektar akımın yüksek olduğu meyve ağaçlarındandır. Mesela iki dekarlık
alana ekimi yapılan mevsimsel ağaç meyvelerinden iki veya üç kilo organik meyve
balı elde edilirken, üzüm familyasındaki meyve ağaçlarından bir dekarlık alanda
altı ila yedi kilo organik bal elde edilebilmektedir. Ahududu benzer biçimde
özel meyve ağaçlarının ekimi olan alanlarda hektar başına yüz elli kilograma
kadar bal elde edilebilmektedir. Eğer ahududu ekilen alanda uygun yöntemler
uygulanırsa iki yüz kilograma kadar bal elde edilebilmektedir. Neden?
Ahududunun veriminin daha yüksek bulunduğunu sorar iseniz. Ahududu bitkisinde
çiçeklenme süre meyve ağaçlarından ve fundalardan daha sonra gerçekleştiği için
arı kolonisi güçlenmiş daha fazla bal özü alabilir hale gelmiştir. Tam tropikal
olmayan meyve ağaçlarında da ciddi oranda iyi bal özü bulunmaktadır. Bu
bitkiler içerisinde yazlık olan da kışlık olanda mevcuttur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder