15 Ocak 2018 Pazartesi

Ballı Meyve Bitkileri

arıcılık malzemeleri

Meyve ağaçları nektar verimi açısından Türkiye’de büyük öneme haizdir. Meyve ağaçlarının erken ilkbaharda açan çiçekleri temel bal akışını oluşturmaktadır. Türkiye de tüm çilek ekimi meydana getirilen bölgelerde ve meyve ağaçlarının olduğu yerlerde arıcılık malzemelerinin kullanıldığı bal arı kolonisi kafi miktarda nektar özüne haiz olur. Bu da arı kolonisinin gelişmesi için yeterli bir miktardır. Eğer ilkim koşulları iyi ise bal özü ve çiçek tozu fazla geleceğinden bal miktarında da artış gözlenir.
Meyve ağaçlarının içerisinde sayabileceğimiz kiraz, elma, ahududu, frenküzümü, ufak çalılar nektar akımın yüksek olduğu meyve ağaçlarındandır. Mesela iki dekarlık alana ekimi yapılan mevsimsel ağaç meyvelerinden iki veya üç kilo organik meyve balı elde edilirken, üzüm familyasındaki meyve ağaçlarından bir dekarlık alanda altı ila yedi kilo organik bal elde edilebilmektedir. Ahududu benzer biçimde özel meyve ağaçlarının ekimi olan alanlarda hektar başına yüz elli kilograma kadar bal elde edilebilmektedir. Eğer ahududu ekilen alanda uygun yöntemler uygulanırsa iki yüz kilograma kadar bal elde edilebilmektedir. Neden? Ahududunun veriminin daha yüksek bulunduğunu sorar iseniz. Ahududu bitkisinde çiçeklenme süre meyve ağaçlarından ve fundalardan daha sonra gerçekleştiği için arı kolonisi güçlenmiş daha fazla bal özü alabilir hale gelmiştir. Tam tropikal olmayan meyve ağaçlarında da ciddi oranda iyi bal özü bulunmaktadır. Bu bitkiler içerisinde yazlık olan da kışlık olanda mevcuttur.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder