26 Ekim 2017 Perşembe

Ana Arı Üretiminde Yapay Yöntemler

arıcılık malzemeleri
Arıcılık faaliyetleri ile uğraşanların bal arısı kolonisinin verimini sürdürebilmeleri için en önemli detayları ana arının verimli ve sağlıklı olmasıdır. Bal arısı kolonisi içerisinde bulunan verimsiz, yaşlı ya da sağlığı bozulmuş olan ana arı kolonide bir süre sonra üretim veriminin düşmesine neden olur. Bu nedenle arıcılık malzemelerinden olan kovan içerisinde ana arı kontrolü sık sık sağlanmalı ve verimi düşen ana arıların yenilenmesi işlemi gerçekleştirilmelidir.
Ana arının yenilenmesi işlemi bal arısı kolonisinde bulunan işçi arılar tarafından doğal yöntemler ile sağlanabildiği gibi arıcılık faaliyetleri yapanlar tarafından yapay olarak da gerçekleştirilebilir. Teknik arıcılık faaliyetleri içerisinde kullanılan bazı yapay ana arı üretim yöntemleri bulunur. Bu üretim yöntemleri; Alley yöntemi, Hopkins yöntemi, Zımbalama yöntemi, Miller yöntemi, Smith yöntemi ve Doolittle yöntemi olarak adlandırılmaktadır. Alley yöntemi gerçekleştirilirken bal arısı kolonisi içerisinde bulunan ana arı damızlık olarak kullanılır. Kovan içerisinde bulunan kabartılmış peteklere ana arıların yumurtlaması sağlanır ve larvaların istenilen olgunluğa erişmesi ile birlikte petekler şeritler halinde ayrılarak başka bir çerçevede bulunan dönebilen çıtalara montesi gerçekleştirilir. Bu işlemlerden sonra üç larva içerisinden iki adet seçilerek ana arı üretimi için ayrılmış olur. Çıkmaya hazır hale gelen ana arıların hücreleri kesilerek yeni kolonilerin içerisine yerleştirilir. Hopkins yönteminde ise kaliteli ana arının üretiminin sağlanması için temel petekli çerçevenin damızlık ana arının bulunduğu koloniye aktarılması gerekmektedir.

Görüldüğü gibi teknik arıcılık faaliyetleri içerisinde çok çeşitli ana arı üretim yöntemleri bulunmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder