![]() |
arıcılık malzemeleri |
Kovan
kontrolleri esnasında yapılması gerekenleri bir reçete halinde vermek mümkün
değildir. Çünkü her kovana yapılması gerekenler farklılık arz eder. Ama arıcılık malzemelerinden olan kovanda
kontroller yapmak istiyorsak ilkönce hava sıcaklığını göz önünde bulundurmak
zorundayız. Bunun sebebi hava sıcaklığı 14 derecenin aşağısındaki zamanlarda
kovan açılıp içerideki arı üşütülmez. Havanın rüzgarsız, güneşli, sıcak ve
sakin olduğu zamanlarda kovan kontrolleri gerçekleştirilmelidir.
Gündüz saat
10 ila 16 civarında kovan kontrolleri yapılırsa daha az arı sokmasına maruz
kalır arıcılarımız. Bunun sebebi tarlacı işçi arılar dışarı nektar ve polen
getirmek için çıktıklarından kovan içerisinde sadece genç, tecrübesiz sokma
eğilimi daha az olan arı kolonisinin olmasıdır.
Baktınız
hava şartları kovan kontrolleri için uygun gittiniz arılığınıza kontrollerin
ortasındasınız hava aniden değişti, kontrollerinizi yarıda bırakmadan daha
hızlı bir şekilde yapılacaklarınızı yapıp arılığınızı öyle terk etmeyi
düşünmelisiniz.
Havanın
rüzgarlı, yağmurlu, sıcak olmayan zamanlarında tarlacı arılar nektar ve polen
toplamak için araziye çıkmadıklarından kovanda bulunurlar. Böylesi zamanlarda
kovanı kontrol etmeye kalkarsanız tecrübeli arılarımız hem sokma eğilimine
girerler hem de körükle duman verince yangın çıktı zannedip kovandaki tüm balı
midelerine indirebilirler. Bu durumda arıcılarımızın istemeyeceği bir hadise
olduğu için böyle günlerde kontrollerden kaçınılmalıdır.
Hava da
elektriksel yük fazla ise arılar bu havalardan hiç hoşlanmazlar.
Hoşlanmadıkları içinde sokma eğilimleri yüksek olur. Yine arıcılarımız bu tür
hava yoğunluklarında da kovan kontrollerinden kaçınmalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder