14 Ekim 2017 Cumartesi

Arıcılıkta İlkbahar Kontrolleri ve Bakımları

arıcılık malzemeleri
Kış şartlarından etkilenmeyen koloniler ilkbahar dönemine girişte önemli bir evre geçirmektedirler. Koloniler genellikle ilkbahar dönemine girişte ölmektedir. Arıcılık malzemelerinden olan kovanın kontrol ve bakımları çok dikkatli yapılmalıdır.
İlkbahar dönemine girerken yapılması gereken kontroller: ana arı kontrolü, kovandaki arı varlığı, arıların yiyecek varlıklarının kontrolü, fazla peteklerin alınması işlemi, uçuş deliğinin kontrolü, hastalık kontrolü ve varroa kontrolü şeklindedir.
Hava sıcaklığı on beş derece civarlarına çıktığında bu kontrollere başlanmalıdır. Öncelikle kovandaki arı varlığı kontrol edilmelidir. Arıları ölmüş kovanlar arılıktan çıkartılarak uçuş delikleri kapatılmalıdır. Ana arı kontrolü gerçekleştirilmelidir. Ana arısı olmayan koloniler ergin arıların değerlendirilebilmesi amacıyla başka kolonilere aktarılmalıdır. Bal stoğu kontrolü yapıldığında, bal miktarı yetersiz görülen kolonilere arı keki verilmeli ve besleme işlemi gerçekleştirilmelidir. Kovan içerisinde arıların basmadığı çerçeveler bulunur ise bu çerçeveler çıkartılmalıdır ve arıların daha toplu ve sıkışık bir durumda kalmaları sağlanır. Kovanların uçuş deliklerinin kontrolleri yapılmalıdır. Kovanlar geniş olan uçuş delikleri daraltılmalıdır. İlkbahar başlangıcı döneminde arıların kuluçka faaliyetleri hızlanmadan varroa mücadelesi yapılmalıdır.
Hava sıcaklığının on yedi derece civarlarına ulaşmasıyla birlikte ilkbahar dönemi hazırlıkları yapılmaya başlanır.

İlkbahar döneminde yapılması gereken işlemler şu şekildedir: arı kolonisinin gelişimini arttırmak ve çoğalmayı sağlamak amacıyla şurupla besleme yapma işlemi, kovan içerisine kabarmış petek vererek ana arı için yumurtlama sahası oluşturmak, arı kolonilerinin ileriki dönemlerde faydalanması için temel petek verilmesi işlemi, zayıf kolonilerin birleştirilerek verim arttırılmasının sağlanması işlemi ve uçuş deliklerinin genişletilmesi gerekmektedir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder