Türkiye’de iki farklı sistem ile ana arı üretimi yapılmaktadır. Bunlardan ilki sadece kendi ihtiyacını ya da bir iki arıcının ihtiyacı olanı karşılayacak ölçüde ana arı üretimidir. Diğeri ise bal üretimi yapan işletmeler için büyük çata yapılan ana arı üretimidir. Amatör olarak sadece kendimiz için ana üretimi yapacak ise bunun için arıcılık malzemelerinden olan kovanların yerleri aynen kalarak boş olduğumuz zaman dilimlerinde ana arı üretimi yapmak.
Bu şekilde yapılan bal üretim tesislerinin içerisindeki ana arı üretimlerine başlayıp öncelikle ana arı üretimini öğrenmek daha sonrasında ise ana arı üretimini geliştirerek sadece ana arı üretim tesisi kurmak amaçlanabilir. Bu şekilde yapılan ana arı üretim tesislerinde fazla para harcamadan kendi işinizin yanında ekstradan ana arı üretimini gerçekleştirebilirsiniz. Hem arıcı boş zamanlarını değerlendirmiş olur hem de bal üretimine ek olarak ana arı üretiminden de gelir elde etmiş olur. Bu şekilde yapılan ana arı üretiminin ekstra olarak bal işletme tesislerinde farklı bir ana arı çiftleştirme alanına gerek olmaması ve erkek arı kolonileri içinde ekstra bir çabaya gerek olmaması bir getiri sağlamaktadır.
Bu gibi küçük yapıdaki işletmelerde ana arıyı çiftleştirecek kadar erkek arı bulundurulmaktadır. Üretimi yapılacak ana arı ya saf ırk olmalı ya da hibrit olmuyor. Genellikle melez yapıdaki ana arılar kullanılmaktadır. Çünkü bu şekilde üretilen tesislerdeki erkek arılar saf ırk değildir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder