Arıcılık malzemelerinden olan kovanlardaki
koloniler şeker şurubu ile beslenebilmektedir. Yaklaşık üç litre şeker şurubu
(2 kısım şeker ve 1 kısım su) bir koloninin ihtiyat olarak saklanan besinini
2,37 kg kadar artırmaktadır. Daha sonraki beslenmede şeker ve su oranı mevsime
ve beslenmenin amacına bağlı olarak da değiştirilmelidir. Bunun için; ilkbahar
beslenmesinde şeker ve su oranı 1:1, sonbahar beslenmesinde de şeker ve su
oranı 2:1 olmalıdır. Ters çevrilen şurup kaplarının metal kapağına yalnızca iki
delik açmak ve böylece arıların besinlerini belirli zaman periyodu içinde az
miktarlarda temin etmelerini sağlamak gerekmektedir. Bu durum da nektar
sızıntısına benzeyen bir etki yaratacaktır. Beslenmede yalnızca beyaz granül
şeker kamışı ya da toz (kristal) pancar şekeri kullanılmalıdır. Kahverengi
karemela veya ham şeker, şeker pekmezi ya da sorgum asla kullanılmamalıdır.
Çünkü bunlar saf olmayan maddeler ihtiva ettiklerinde arılarda dizanteriye
sebebiyet verebilirler. Şeker ve suyu tavsiye edilen oranlarda kullanmalı ve
şekerin tamamı eriyinceye kadar uygun biçimde karıştırmaya dikkat edilmelidir.
Musluktan akan sıcak su, şekeri karıştırmak için kafidir. Sobada, kaynatmamak
koşulu ile ısıtılan su ile de şeker eritilebilir. Şekerli su eriyiğinin
kaynamasına kesinlikle izin verilmemelidir. Şurubun yanması veya kavrulmuş
şeker haline gelmesi fazla arı kaybına, ölümüne neden olacaktır. Bazı arıcılar
ise gen sonbahar şurubunun kristalize olmasını önlemek için sıcak su ve şeker eriyiğine
tartar kremi ilave etmektedirler.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder