22 Aralık 2017 Cuma

Arıların Şeker Şurubu İle Beslenmesi

arıcılık ürünleri




Arıcılık malzemelerinden olan kovanlardaki koloniler şeker şurubu ile beslenebilmektedir. Yaklaşık üç litre şeker şurubu (2 kısım şeker ve 1 kısım su) bir koloninin ihtiyat olarak saklanan besinini 2,37 kg kadar artırmaktadır. Daha sonraki beslenmede şeker ve su oranı mevsime ve beslenmenin amacına bağlı olarak da değiştirilmelidir. Bunun için; ilkbahar beslenmesinde şeker ve su oranı 1:1, sonbahar beslenmesinde de şeker ve su oranı 2:1 olmalıdır. Ters çevrilen şurup kaplarının metal kapağına yalnızca iki delik açmak ve böylece arıların besinlerini belirli zaman periyodu içinde az miktarlarda temin etmelerini sağlamak gerekmektedir. Bu durum da nektar sızıntısına benzeyen bir etki yaratacaktır. Beslenmede yalnızca beyaz granül şeker kamışı ya da toz (kristal) pancar şekeri kullanılmalıdır. Kahverengi karemela veya ham şeker, şeker pekmezi ya da sorgum asla kullanılmamalıdır. Çünkü bunlar saf olmayan maddeler ihtiva ettiklerinde arılarda dizanteriye sebebiyet verebilirler. Şeker ve suyu tavsiye edilen oranlarda kullanmalı ve şekerin tamamı eriyinceye kadar uygun biçimde karıştırmaya dikkat edilmelidir. Musluktan akan sıcak su, şekeri karıştırmak için kafidir. Sobada, kaynatmamak koşulu ile ısıtılan su ile de şeker eritilebilir. Şekerli su eriyiğinin kaynamasına kesinlikle izin verilmemelidir. Şurubun yanması veya kavrulmuş şeker haline gelmesi fazla arı kaybına, ölümüne neden olacaktır. Bazı arıcılar ise gen sonbahar şurubunun kristalize olmasını önlemek için sıcak su ve şeker eriyiğine tartar kremi ilave etmektedirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder