20 Kasım 2017 Pazartesi

Arı Hastalıklarından Avrupa Yavru Çürüklüğü


arıcılık ürünleri
  Arıcılıkta en önemli konulardan birisi, arı sağlığının korunmasıdır. Arıyı etkileyen mevsim geçişleri, arıcılık malzemelerinin temizliği, beslenme ve benzeri birçok etmen bulunmaktadır. Fakat bunların en başında elbette arının sağlığı gelmektedir çünkü arıya bulaşabilecek bir hastalık hem arıyı hem de arıcıyı tehlikeye sokacaktır. Bu yüzden arıcı, gerekli önlemleri almalı ve kontrolleri ihmal etmemelidir.
   Arı hastalıklarından olan Avrupa yavru çürüklüğü, tıpkı Amerikan yavru çürüklüğü gibi bulaşıcı ve tehlikeli bir bakteriyel yavru hastalığıdır. Avrupa yavru çürüklüğünü ortaya çıkaran iki ayrı etmen bulunmaktadır. Bu etmenler streptococcus pluton ve basillus alveidir. Dr. G.F. White ve diğer bilim insanlarının yaptığı araştırmalara göre hasta yavru kalıntısında her iki bakteriyi de beraber görmek mümkündür. Kimi zaman ise yalnız bir tanesi de hastalık yapabilmektedir. Basillus alvei 1.2-4 mikron uzunluğunda ve 0.7-1 mikron genişliğindedir. Bu bakteri, iki ucu sporlu iğ şeklindedir.  Streptococcus pluton bakterisi ise 0.9-0.7 mikron boyutunda olup elips veya yuvarlak şeklinde olabilmektedir. Genelde çift veya zincir halinde bulunmaktadır.

   Her iki etmen de çevre koşulları ve dezenfekten maddelere karşı çok dayanıklıdır. Balda bir yıl, arı bağırsak içeriğinde üç yıl ve 100 derecedeki suda da 25-30 dakika yaşamsal faaliyet sürdürebilir. 116 derecedeki sıcaklıkta ise yaklaşık 20 dakikada yaşamsal faaliyeti sonlanıp ölmektedir. Bu bakterilerden korunmak için birçok şart bulunmakta ve başta arıcılık malzemelerinin temiz olma koşulu sağlanmalı ve kovanların kuvvetli olması gerekmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder