Arı yemlerine ilave edilen çiçek tozlarının önceden toplanıp
hasat edilen polenlerden olması arı yemine oldukça yüksek besin değeri katar.
Çiçek tozunun uzun süreler depolanması çiçek tozunun besin
değerinin düşmesine ve içerisindeki protein ve karbonhidratların bozulmasına
neden olur. Bu şekilde yapılmış olan arı yemlerini tüketen arılarda sindirimde
bazı sorunlar meydana gelir. Çiçek tozları depolanıp saklanacak ise önce
kurutulmalı daha sonra serin bir ortamda en fazla üç sene kadar depo
edilmelidir. Bu şekilde kurutulan polenin içerisindeki aminoasitler protein
açısından daha da değer kazanmaktadır. Lisin ve arginin aminoasit etkisi artan
polenlerin kullanılması ile bal arılarının vücut gelişimlerini olumlu yönde
etkilemektedir. Bu saydığımız iki amino asit arılar için gerekli olan on
aminoasitten ikisidir.
Arı yemlerinin yapımında kullanılan çiçek tozlarının hastalık
etmeni olmamasına dikkat edilmelidir.
Arılar polenin az olduğu zamanlarda çiçek tozu içermeyen arı
yemi tüketimlerini de azaltmaktadır. Çiçek tozu arıları uyaran bir madde
içerdiği için bu uyaran azaldığında arılardaki tüketim de önceki zamana oranla
azalmaktadır.
Polenin saklanması konserve şeklinde de yapılabilmekte iki ye
bir oranında polen ve şeker serpilerek bir kavanozda saklanabilmektedir. En üst
kısmı küflenmeyi önlemek için 5 cm kalınlığında toz şeker ile örtülmelidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder