2 Kasım 2017 Perşembe

Polenin (Çiçektozunun) Saklanma Koşulları


Polen ilavesi olan arı yemlerinin arıları besleme oranının daha yüksek olduğu ve arıları yemeleri için cezbettiği bilinen bir gerçektir. Arılar bu şekilde hazırlanmış arıcılıkmalzemelerinden arı yemlerini çok severek yerler.
Arı yemlerine ilave edilen çiçek tozlarının önceden toplanıp hasat edilen polenlerden olması arı yemine oldukça yüksek besin değeri katar.
Çiçek tozunun uzun süreler depolanması çiçek tozunun besin değerinin düşmesine ve içerisindeki protein ve karbonhidratların bozulmasına neden olur. Bu şekilde yapılmış olan arı yemlerini tüketen arılarda sindirimde bazı sorunlar meydana gelir. Çiçek tozları depolanıp saklanacak ise önce kurutulmalı daha sonra serin bir ortamda en fazla üç sene kadar depo edilmelidir. Bu şekilde kurutulan polenin içerisindeki aminoasitler protein açısından daha da değer kazanmaktadır. Lisin ve arginin aminoasit etkisi artan polenlerin kullanılması ile bal arılarının vücut gelişimlerini olumlu yönde etkilemektedir. Bu saydığımız iki amino asit arılar için gerekli olan on aminoasitten ikisidir.
Arı yemlerinin yapımında kullanılan çiçek tozlarının hastalık etmeni olmamasına dikkat edilmelidir.
Arılar polenin az olduğu zamanlarda çiçek tozu içermeyen arı yemi tüketimlerini de azaltmaktadır. Çiçek tozu arıları uyaran bir madde içerdiği için bu uyaran azaldığında arılardaki tüketim de önceki zamana oranla azalmaktadır.
Polenin saklanması konserve şeklinde de yapılabilmekte iki ye bir oranında polen ve şeker serpilerek bir kavanozda saklanabilmektedir. En üst kısmı küflenmeyi önlemek için 5 cm kalınlığında toz şeker ile örtülmelidir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder