Arıcılık mesleğinde başarılı olabilmek için arıya iyi bir bakım, iyi beslenme, arıcılık malzemelerinin bilinçli kullanımı ve iyi bir koloni yönetimi gerektirmektedir. Bu sayede doğa şartlarından en yüksek düzeyde yararlanmak daha mümkün olmaktadır. Yeterli miktarda iyi bir verim alabilmek ve bitkisel üretimde tozlaşmayı sağlamak için güçlü koloniler yetiştirilmelidir. Başarılı bir kışlatma sonrası, sezonluk işlerin dikkatli bir biçimde yapılması gereklidir. Kış mevsiminde arıların yaşamsal faaliyetleri oldukça azdır lakin havaların ısınmasıyla bu faaliyet durumları artış gösterir. Arılar ile ilgili yapılacak çalışmaların arıların aktif olduğu dönemlerde yapılmasına dikkat edilmelidir.
Kolonilerin kontrolleri önemli bir noktadır. Yöredeki ilk çiçeklerin açmasıyla kolonilere ilk müdahale yapılır. İlkbahar bakımı, mevsimin şiddetli donlarının geçmesiyle başlamaktadır. İçeride kışlayan koloniler dışarıya çıkarılır ve bu dönemde kolonilerde iyi günlerde uçuş olur. Kış süresinde biriken dışkılarını arılar boşaltmaya başlarlar. Bu sıralar ise koloniler arıcılar tarafından kontrol edilir. Sıcak sahil bölgelerinde kış zamanınca arılar iyi günlerde bile uçuş yapabilirler.
Kontrol zamanlarında ana arı, bal ve koloni mevcudu gibi konular not edilir ve bu notlardan yola çıkarak gerekilen bakım ve beslenme uygulanır. Bu aşamada kullanılan arıcılık malzemelerinin hijyen durumu önemlidir. Arıların bakımında hastalıklarla mücadeleye önem verilmelidir ki bu durumdan arıcı da arı da etkilenmesin. Doğru zamanda doğru bakım ve beslenme, hem arıcı için yeterli verimin alınmasına katkı sağlayacaktır hem de arının gereken ilgiyi görmesine yardımcı olacaktır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder