16 Kasım 2017 Perşembe

Arıcılık Mesleğiyle İlgili Bilgiler

arıcılık ürünleri
  Arıcılık mesleği, apis mallifera (bal arısı) kolonilerinin konumlandıkları coğrafi bölgelere göre nektar akımının en fazla olduğu dönemlerde ergin arı popülasyonunun en yüksek seviyeye ulaştırılması ve bu elde bulunan popülasyonun bal üretimi, arıcılık malzemelerinin etkin kullanımı ve bitkilerin polinasyonu (erciklerden dişi organa yapılan transferin ismidir) amacıyla kullanma sanatı, meslek grubudur.
    Meslek gruplarından arıcılık, bir sanat ve beceri işi olup bilgiyi akabinde gerektiren bir uğraştır. Arıcılar, dinamik yapıya sahip olan kolonilerini, bulunulan bölgenin flora durumuna göre ve kendi amacı yönünde kullanma ve yönetme sanatını, icraatını oldukça iyi öğrenmelidirler. Arıcıların birçok ortak noktaları bulunmaktadır. Arıcılar, mesleklerini icraat etikleri bölgelerde, alanlarda ana nektar akım zamanlarını belirlemelidirler. Bu bahsedilen akımdan faydalanabilmek için ise belirlenen dönemde arıların koloni popülasyonunu en yüksek seviyeye ulaştırabilmelidirler. Arıcılar bu alanda kırk iki gün hesabını iyi kavrayıp bilmelidir. Bu hesaplamalar ise şu şekilde yapılmaktadır; Bölgedeki etkin ballı çiçeğin açacağı günlerden 42 gün önce kolonilere arının daha fazla yumurtlaması sağlanması için teşvik beslemesi yapılır. Bu zamanlarda atılan yumurtalar 42 gün sonra nektar yaşayabilecek yaşa gelmiş işçi arıları meydana getirecektir.

  Ana nektar akımı sonrasında kolonilerin bakımı da önemli bir konu olup arıcılık malzemeleri ile destek alınan, arıcının ihmal etmemesi gereken bir durumdur. Ana nektar akımının zamanı bulunulan yöreye, coğrafi konuma göre değişkenlik gösterebilmektedir. Büyük çoğunlukla kara iklimi olan yerlerde ana nektar akımı 3-4 hafta kadar sürmektedir.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder